Skip to main content

MAU ns 24 - Sølvspottet

Den fargen som er vanligst på den Egyptiske Mauen, og også den vi har mest av er svartsilverspotted. Fargen er veldig flashy, og får mye oppmerksomhet. Her skal hårene i grunnfargen være ticket, altså ha bånd med sort og hvitt, der alle hårene har sorte tupper helt ytterst. I tillegg skal det være et spotted mønster over hele magen, og ryggen til katten, med spotter som går over i striper nedover for og bakbein med en tungt stripete hale.

Silver en en farge det er veldig vanskelig å avle på, grunnet rufisme (brunskjær) som ofte kan ses på silver katter er utrolig vanskelig å bli kvitt. Mange dommere har også kommentert at det er vanskelig å ha en ticket pels med mønster, at mønsteret da ofte blir litt svakt i kontrastene. De linjene jeg jobber med er uten noe særlig rufisme, og de aller fleste har veldig klare og fine spotter til tross for ticket pels.

Silverfargene varierer veldig, noen er veldig lyse, mens andre er veldig mørke. Det er ønskelig med en lys silver bakgrunn med helt sorte spotter, altså gode kontraster. Nesespeilet skal være mursteinsrødt, med en sort kontur rundt. Potene er helt sorte, med sort pels mellom tærne og sort bakover under bakbeina.

MAU ns - Smoke

Smoke er den mest sjeldne fargen du får i Egyptisk Mau, og når Egyptisk Mau er en utrolig liten rase totalt sett, så kan du tenke deg hvor få det finnes med denne fargen. Smoke pelsen føles mykere og mer silkeaktig enn silverpelsen. Her er alle hårstråene sorte på tuppen, og det som gjør denne fargen veldig spesiell er at alle hårene har ett hvitt bånd innerst ved huden. Underpelsen er også hvit. Dette kan kun sees om du stryker katten mot hårene, da vil du se en helt ren hvitfarge i bunn.

Det som skiller smoke Mau fra andre raser i smoke er at hos Mauen vil man ha mønster på en smoke katt. I genetikken kalles det silver når katten har genet for mønster, og smoke når katten ikke har mønstergenet. Det samme gjelder for Mauen, men her ønsker man å se et spøkelsesmønster, altså spotter, igjennom smoke fargen. Det er også lysere foran på halsen, nedover brystet, under magen og på undersiden av halen.

Det er viktig at det er god kontrast mellom det sorte og det hvite på denne fargen. Nesespeilet og potene skal være helt sort.

Smoke, som silver, finnes i forskjellige nyanser, fra veldig lyse til helt sorte. Det er veldig vanskelig å fange denne utrolig vakre og spesielle fargen på bilder, og alle som møter en smoke Mau for første gang blir overrasket over hvordan den faktisk ser ut. Den ser minst like spesiell ut som en silver Mau.